Beleid teamindeling jeugdteams
Het is voor een kleine vereniging als VVSA moeilijk om een vaste manier van indelen voor de jeugdteams op papier te zetten omdat dit ieder jaar afhankelijk is van het aantal spelers per leeftijdscategorie en het (onderlinge) niveau van de spelers. Wel hebben wij hier een beleid voor ontwikkeld. Dit beleid is het uitgangspunt voor de teamindeling. Indien mogelijk is er hierbij ruimte voor maatwerk.
Hierbij streven wij naar een goede balans tussen plezier, resultaat en ambitie.
De technische commissie bepaalt de teamindeling en kan gebruik maken van de input vanuit de trainers. De technische commissie is aanspreekpunt bij eventuele vragen.
Algemeen uitgangspunt bij de teamindeling
Het streven van VVSA (en de Nevobo) is om spelers en teams in principe zoveel mogelijk in te delen op hun eigen leeftijdsjaar (geboortejaar) en niveau (zowel volleybal technisch als qua mentaliteit). Dat is de basis voor de indeling.
Spelers kunnen zich het beste ontwikkelen op de technische, tactische, fysieke en mentaal als zij zoveel mogelijk op hun eigen niveau volleyballen. Ze zullen dan de juiste weerstand ondervinden. Wanneer een speler op een te hoog niveau volleybalt, kan hij/zij zich daardoor niet optimaal ontwikkelen. Andersom geldt natuurlijk ook dat wanneer een speler op een te laag niveau speelt, het haar vaak te gemakkelijk afgaat en haar ontwikkeling zal stagneren.
Gekeken naar de ervaringen met indelen van de afgelopen jaren zijn wij ervan overtuigd dat spelers zich het beste ontwikkelen als ze ingedeeld kunnen worden bij medespelers die qua niveau zo dicht mogelijk bij elkaar liggen. Uiteindelijk beleven de kinderen dan ook het meeste plezier aan de sport omdat ze dan zoveel mogelijk betrokken blijven bij het spel.
Het aantal spelers in iedere leeftijdscategorie is bij een club als VVSA echter niet zo groot dat er heel “fijnmazig” ingedeeld kan worden. Per niveau zijn er vaak maar een of twee teams. Enkele af- of aanmeldingen kunnen dus al snel een “domino-effect” teweegbrengen tussen de teams.
De hele indelingspuzzel kan zelfs, door onverwachte opzeggingen of nieuwe aanmeldingen, nog tot het begin van de competitie aangepast worden. Tot die tijd moet de gepubliceerde indeling dan ook absoluut als “onder voorbehoud” beschouwd worden.
Aspecten die een rol spelen bij de teamindeling
- Leeftijdscategorie/geboortejaar.
- Het aantal spelers per leeftijdscategorie.
- De dispensatieregels van de Nevobo. Waarbij we in eerste instantie niet meer dispensatiespelers willen indelen in een team dan volgens Nevobo regels is toegestaan.
- Niveau en ingeschatte ontwikkeling. De ontwikkeling, spelplezier en teamgeest is er mee gebaat wanneer in teams spelers van ongeveer gelijk niveau spelen.
- Vaardigheid en gedrag
Afhankelijk van de situatie, weegt het ene aspect zwaarder dan het andere. Waar mogelijk houden we rekening met het sociaal netwerk (vrienden/klasgenoten) maar dit zal minder zwaar wegen gezien alle aspecten waar we al rekening mee moeten houden.
In het belang van de individuele ontwikkeling van een speler kan besloten worden een speler in te delen in een andere leeftijdscategorie. En is het soms onvermijdelijk om (zelfs meerdere) spelers in een andere leeftijdscategorie in te delen om überhaupt tot een passende indeling met complete teams te komen.
Dat betekent ook, dat er meestal weinig tot geen speelruimte is om tegemoet te komen aan speciale verzoeken om bepaalde spelers bij elkaar in een team te plaatsen. Zelfs niet in een lager team. Daarnaast vinden wij dat de club er ook is om nieuwe contacten te leggen waardoor nieuwe vriendschappen kunnen ontstaan.
Bij twijfelgevallen kan er van tevoren overleg plaatsvinden met speler en/of ouders. Dit overleg wordt alleen geïnitieerd door de technische commissie. Het is niet mogelijk om voor alle spelers ouders te raadplegen, wanneer er toch overleg plaatsvindt is dat omdat de jeugdcommissie dit in het belang van speler/team of club nodig acht.
Als de voorlopige indeling bekend is, wordt deze gecommuniceerd naar de leden.
Bovenstaande uitleg laat zien dat er niet over één nacht ijs wordt gegaan en dat vele aspecten meespelen. Van de indeling wordt dan ook niet meer afgeweken. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen kan de jeugdcommissie in overleg met betrokken trainers en leiders besluiten om een wijziging aan te brengen. Het niet eens zijn met het toegeschreven niveau/mentaliteit/ontwikkeling is geen reden om de indeling te wijzigen.
Uiterlijk bij de start van de nieuwe competitie is de indeling pas definitief. Dit omdat er in de zomermaanden, zo blijkt in de praktijk, nog mutaties kunnen plaatsvinden, bijvoorbeeld spelers die erbij komen. Hierdoor zijn enkele mutaties en “domino-effecten” alsnog onvermijdelijk om tot een zo passend mogelijke samenstelling van alle teams te kunnen komen.
In de loop van het seizoen kan het om verschillende redenen en in specifieke gevallen weleens voorkomen dat een speler in een ander team wordt geplaatst door de jeugdcommissie. Dit zal dan per specifiek geval worden bekeken en vooraf worden besproken met de betreffende trainer en speler / ouder. De ervaring leert dat dit slechts in een enkel geval voorkomt.
Aanmeldingen gedurende het seizoen
Tijdens het seizoen kunnen spelers uiteraard ook aangemeld worden. In dit geval wordt er contact opgenomen met de technisch commissie voor een passende indeling.
Welke momenten teamindeling
Er zijn twee momenten in het seizoen waarbij de teams kunnen opgeven bij de bond.
- Begin mei voor de periode september – december. Voor deze periode moet de teamindeling begin september bekend zijn bij de bond.
- Eind november voor de periode januari – april. Voor deze periode moet de teamindeling ook eind november bekend zijn bij de bond.
TC jeugd teams